Ne vorbeşte Piotr Mamonov

 

Actorul, autorul, dar şi interpretul Piotr Mamonov ne este cunoscut după rolurile din filmele: Ostrov, Ţarul, Taxi Blues. Viaţa sa poate fi împărţită în două etape: rebelul şi împătimitul Piotr, şi, ulterior – omul care L-a cunoscut şi L-a urmat pe Dumnezeu, trăind o viaţă simplă şi asumată împreună cu familia sa, într-o localitate rurală din Rusia. Sfaturile şi interviurile din ultimul timp conturează în persoana artistului un parcurs al căinţei, al unei maturizări duhovniceşti şi sufleteşti. Din interviurile televizate şi din presă, au fost selectate câteva sfaturi utile şi foarte interesante, pe care le-am tradus în cele ce urmează. Mulţumim, Piotr, pentru tot ce ne-ai oferit prin filmele, muzica şi versurile tale! Dumnezeu să-ţi odihnească sufletul!

 


 

* Nu îndreptăţesc, nici nu învinovăţesc pe nimeni. Am destule pe cap, am mizeria mea. Dacă voi curăţa petele mele, dacă mă curăţ pe sine, lumii îi va fi suficient. Salvează-te pe tine însuţi şi este de-ajuns.  

* Iubirea nu este un sentiment, este o virtute. Este multitudinea lucrurilor bune pe care le facem, indiferent dacă suntem apreciaţi sau nu. Când faci binele cu dezinvoltură şi nesilit. Să zicem că vezi o bunică în metrou, oferă-i locul. Nu este necesar să te aprinzi de mari sentimente pentru ea, ci doar să faci, să faci ceva.

* Orice, dar orice faptă realizată în afara iubirii înseamnă, de fapt, în afara lui Dumnezeu. Iar în afara lui Dumnezeu înseamnă deplină ratare.

* Fă un bine cuiva, gratuit, dar zilnic. Îți va da mereu cu plus, vei fi pozitiv. O să vezi cum rana din inimă ţi se vindecă treptat! Se poate trăi şi altfel. Ai văzut cum e la metrou, pe scara rulantă. Lumea coboară, dar tu trebuie să urci, toată lumea coboară, iar tu urci. Altă cale nu există, trebuie să mergi spre Lumină.

* Nu puteți înlocui adevărul cu vorbe bine ticluite.  

* Este înfricoșător, de exemplu, să vezi o casă hidoasă sau să auzi înjurăturile cuiva.

* Când întâlnim un om, să exagerăm puţin despre meritele și demnitatea sa, acest lucru nu înseamnă să-l flatăm cu patos. Doar aşa, el se va strădui să corespundă nivelului pe care i l-am atribuit.

* Dacă eşti la limita de jos, înseamnă că te afli într-o poziție foarte bună. Nu ai decât o singură direcţie, - să urci.

* Adresează-ți o singură întrebare: „Eu de ce trăiesc?” Nu formal, întreabă-te cu adevărat. Dacă nu s-a bucurat nimeni de cum ai trăit tu azi, înseamnă că a fost o zi pierdută.

*  Ar fi bine pentru fiecare şi, mai ales, pentru mine, să învăţ a-mi spune „nu”.

*  Este ușor să vorbeşti şi mai greu să treci la fapte. E complicat, dar dacă încerci din greu să înțelegi că nu există alt mod de a trăi, atunci reuşeşti.

* A nu ierta pe cel care te-a jignit este ca și cum ai fi supărat pe un obiect de care te-ai lovit din greşeală. Tu ești vinovatul; dar te doare atât de tare încât loveşti cu patimă sau arunci obiectul pe podea. Și ce-i cu asta? Te poţi alege cu mâna rănită sau cu capul spart. Resentimentele sunt o stare infernală: nu ai pace niciodată.

* Este important cum murim! Una este să mori pentru adevăr, şi altceva – din cauza alcoolului.

* Viața te lovește uneori, dar aceste lovituri sunt medicamente.

* Învață să pierzi în viaţă și să nu regreţi din acest motiv.

* Trebuie să știm că toate gândurile rele nu sunt ale noastre, sunt de la diavoli. Al nostru este tot ce e bun. Înseamnă că trebuie să te iubești. Dar te iubeşti pe tine însuţi, aşa cum ai fost conceput inițial. Să-ţi spui că tot ce este pervers şi lacom nu-ţi aparţine. Crezând asta, îţi va fi mai uşor pe suflet şi vei începe să alungi tot ce-ţi este străin.

* După părerea mea, un sfânt se deosebește de un păcătos prin faptul că a învățat să iubească.

* Dacă am făcut 9100 de pași departe de Dumnezeu și un pas către Dumnezeu, înseamnă că înaintez.

* Spiritul creează forme. Nu poți fi o persoană rea și un scriitor bun.

* Fără dragoste, o persoană moare de vie – este un cadavru în mişcare. Merge, își face treaba, își face datoria, dar se sufocă.

* Ne interesează cum stau lucrurile în Bangladesh sau în Japonia după cutremur. Ce fel de cutremur?! Fiecare dintre noi are un cutremur în interior. Un bărbat se îneacă în râu, strigând după ajutor, iar noi îi spunem: „Iată cum stă treaba în Japonia ...”

* Dacă vedem mizeria la altul, înseamnă că este în noi înşine. Cine seamănă, se adună. Dacă spun: „ia uite hoțomanul!”, înseamnă că şi eu am furat, dacă nu o mie de dolari, atunci un cui. Nu-i judecați pe oameni, vedeţi-vă de ale voastre.

* Dacă facem binele şi ne lăudăm cu el în faţa lumii, atunci acesta este un bine nerealizat.

* Odată, seara, am intrat în casă şi m-am gândit să pornesc compiuterul, dar nu era electricitate. M-a cuprins un întuneric desăvârşit. Staţi întins undeva, în întuneric, opriți toate gadgeturile și întrebaţi-vă cine sunteți și cum trăiți? Sunteţi un om normal sau un treacă-meargă?

* Hoții au dreptate când spun că nu există buzunare în sicriu. Vei pleca doar cu tot ce ai adunat în sufletul tău! Viața omului este ca o rază. Un om are început, dar nu are sfârșit! Vedeți cât de interesant este!

* Viața este foarte dificilă. Există foarte puțină dragoste și multă singurătate. Parcurgi lungi ore apăsătoare, când nimeni nu-ţi este în preajmă sau, în general, nu ai nevoie de nimeni. E chiar mai rău într-un grup de persoane: fie vorbești fără pauză, fie taci și îi urăști pe toţi.

* Banii sunt buni în sine, depinde de motivaţie. Iată două femei spală podeaua: una o face pentru a primi salariul în data de 15, iar cealaltă - ca să fie curat. Prin urmare, ambele își vor primi banii în data de 15, însă una dintre ele spală cu sens, iar alta... Cu un cuțit poate fi ucisă o persoană sau se poate tăia o pâine. Este la fel în cazul banilor.

* Trebuie să muncim, nu să lâncezim, viața nu este stațiune și, în general, moartea va veni în curând la fiecare. Acolo, sus, vom primi după merite, după tot ce am reuşit să facem în viaţă. Aşa cum se spune, grăbeşte-te, omule, să faci binele. Iată cum stau lucrurile...

* Răul nu are esență. Este aidoma unei cutii pictate în culoare neagră, sigilată și scoasă afară. Dacă deschizi cutia, în ea va pătrunde lumina. Întunericul nu poate dizolva lumina. Întunericul este absența luminii. Inițial, totul a fost creat cu dragoste și bunătate. Noi însă, am adus răul în lume cu iritarea, necunoaşterea şi dezaprobarea noastră. Noi materializăm răul.

* Aşează-te şi scrie un poem bun, dacă ești poet. Stai jos şi scrie un articol bun, dacă ești jurnalist. Găseşte ceva delicat, onest, pur, - tot ce ar putea să dilueze groaza din lume cu un fascicol de lumină. Mereu se poate face asta. Dacă unii fură piese de la locul de muncă, tu nu fura măcar azi. Dacă fumezi şapte ţigări pe zi, nu fuma azi decât cinci. Şi aceasta poate fi numită nevoinţă, este creştinism. E mişcare lăuntrică, strădanie. Aşa să faci peste tot, mereu, constant. Să faci întotdeauna câte puţin, ca să-ţi dea cu plus.

©Traducere din rusă de Mariana Caşu

 


 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Frica de iubire

O femeie a plecat...

Sindromul vieții amânate